Rampen in Groningen
VADERMOORD IN SELLINGERBEETSE, 1925

De 17-jarige Berend Wolters en zijn 16-jarige broer Hendrik meldden zich dinsdag 27 oktober 1925 tegen 11 uur 's avonds bij rijksveldwachter Welbergen in Sellingen. Zij vroegen hem om naar hun vader te kijken, want "hai het teveul had". Welbergen kende de vader van de jongens en dacht dat hij weer dronken was, maar de jongens zeiden, "hai het teveul sloage had".
Zij hadden hun vader doodgeslagen.
Sellingerbeetse in de jaren twintig.
(De personen op de foto hebben niets met de moord te maken)
Hun vader Jan Wolters stond ongunstig bekend in zijn omgeving. Hij dronk veel, stroopte en smokkelde. Hij had een paar weken daarvoor een gevangenisstaf uitgezeten.
Hij mishandelde zijn vrouw, waarbij hun negen kinderen soms ook werden betrokken.

Moeder Gossina had met aardappelrooien zelf wat geld verdiend. Haar man pakte haar het geld af om drank voor te kopen. De twee oudste zoons waren hier woedend over.

Na een ruzie in het gezin omdat vader Jan Wolters vond dat hij geen schoon bord had gekregen om van te eten, vertrok hij tegen half acht naar ene Alting met wie hij samenwerkte in een compostschip in Lauderbeetse. Ze dronken een borrel, maar Wolters was niet dronken. Tegen 9 uur ging hij weer op de fiets naar huis. Zijn twee zoons stonden hem in de buurt van hun huis op te wachten. Ze beschoten hem met een jachtgeweer, maar misten. Wolters fietste door. Daarna hebben de jongens hem zo hard met de kolf van het geweer op het hoofd geslagen dat de kolf versplinterde. Zij staken hem met een riek en hebben hem met de loop van het geweer neergeslagen. Toen hij dood was hebben ze hun vader ongeveer 80 meter van het huis neergelegd. Vervolgens meldden zij zich bij rijksveldwachter Welbergen.

De volgende dag werden de twee broers en hun moeder verhoord. De moeder werd snel vrijgelaten omdat zij niets met de moord te maken had.
De broers bekenden, maar toonden geen enkel berouw.

In april 1926 werd de zaak tegen de twee broers achter gesloten deuren behandeld. De Arrondissementsrechtbank in Winschoten veroordeelde Berend Wolters tot 36 maanden gevangenisstraf. Zijn jongere broer Hendrik werd ter beschikking gesteld van de regeering zonder toepasing van straf.